Słodka wiśnia

0 (0 ocen)

  • 60 min

Na kruchym cieście zapieczone są wiśnie przykryte słodką bezą.

  • 60 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    150 g mąki
    100 g masła
    50 g cukru
    3 żółtka
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

    300-350 g świeżych wiśni

    Beza:
    3 białka
    100 g cukru
    80 g cukru pudru

Słodka wiśnia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto:
    Do mąki dodać cukier , proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtka, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć do formy o wymiarach 21x26 cm (mierzone po dnie) lub do tortownicy 23-25 cm. Piec ok. 28-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Na upieczony kruchy spód wyłożyć wydrylowane wiśnie.
  • 2. Beza:
    Białka ubić z cukrem na sztywna pianę, dodać cukier puder, delikatnie wymieszać łyżką. Gotową pianę wyłożyć na wiśnie, delikatnie rozprowadzić na całej powierzchni. Ponownie wstawić do piekarnika przykręconego do 160°C. Piec jeszcze 35 minut. Wystudzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy