"Słodka teściowa"

4.5 (161 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto które kusi nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Przepyszne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto I: 6 jajek,
    3/4 szkl. mąki,
    3/4 szkl. cukru,
    2 łyżki kakao,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto II: 5 białek,
    1 łyżka mąki,
    1/2 szkl. cukru,
    1 i 1/2 szkl. wiórków kokosowych,
    1/2 szkl. maku,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa: 1 l mleka,
    1 kostka margaryny,
    5 żółtek,
    mały pojemnik śmietany 18 % (180g),
    3/4 szkl. cukru pudru,
    1 cukier waniliowy,

    2 galaretki truskawkowe,
    biszkopty,
    rodzynki
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

"słodka teściowa" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto I: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtku nadal ubijając. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do masy i mieszamy ale dokładnie łyżką (najlepiej drewnianą). Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na ok. 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
  • 2. Ciasto II: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy pozostałe składniki i delikatnie ale dokładnie mieszamy łyżką. Pieczemy tak jak wcześniejsze ciasto (w takiej samej foremce) ok. 15- 20 minut.
  • 3. Masa: Mleko zagotowujemy z cukrem i odstawiamy na ok. 3-4 minuty. Żółtka roztrzepujemy ze śmietaną i wlewamy do mleka. Zagotowujemy i trzymamy na gazie kilka minut. Odstawiamy do przestygnięcia na 20- 30 minut. Następnie masę wylewamy na gęste sito (lub nałożoną na durszlak gazę) i odcedzamy. Margarynę ucieramy z cukrem a następnie z wystudzonym uzyskanym serkiem.
    Galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu ale biorąc mniej wody (zamiast 1 litr to 3/4 litra)
  • 4. Na spodni blat kakaowego ciasta wykładamu 1/3 kremu, przykrywamy ciastem II. Na to znów wykładamy 1/3 kremu i przyrywamy drugą połową ciemnego ciasta. Znów wykładamy krem, wciskamy biszkopty a między nimi układamy rodzynki. Całość zalewamy tężejącymi galaretkami i odstawiamy na 2- 3 godziny w chłodne miejsce.

Porady

Zamiast margaryny do kremu można również użyć masła, a zamiast rodzynek- suszonej żurawiny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować