Słodka siódemka

4.5 (171 ocen)

Przepis mam z książki kucharskiej, zmieniłam go troszkę. Jest pracochłonne ale pyszne i ładnie wygląda.

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    BISZKOPT:
    - 5 jaj
    - ¾ szklanki cukru
    - ¾ szklanki mąki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
    CIASTO MAKOWE:
    - 15 dag maku
    - 1 szklanka mleka
    - 4 jaja
    - 1 czubata szklanka cukru pudru
    - 1 cukier waniliowy
    - 1 i ½ łyżki kaszy manny
    - 1 łyżka bułki tartej
    - ½ płaskiej łyżeczki sody
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
    CIASTO KOKOSOWE:
    - 5 białek
    - ½ szklanki cukru
    - 1 łyżka bułki tartej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 10 dag wiórków kokosowych.
    MASA:
    - 6 żółtek
    - ¾ szklanki cukru
    - 1 cukier waniliowy
    - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 3 łyżki mąki pszennej
    - 750 ml mleka
    - 1,5 kostki margaryny
    - 1 puszka brzoskwiń.
    POLEWA:
    - 125g margaryny
    - ½ szklanki cukru pudru
    - 3 łyżki mleka
    - 2 łyżki kakao.
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Słodka siódemka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE:

    1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywno. Nie przerywając ubijania, dodajemy po jednym żółtku oraz mąkę i proszek do pieczenia. Wlewamy do formy(25x36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w 180°C. Studzimy.
    2. Ciasto makowe: mak wsypujemy do rondelka, zalewamy mlekiem i doprowadzamy do wrzenia(nie gotujemy), zestawiamy, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie przekręcamy 2 razy przez maszynkę. Żółtka ucieramy z cukrami, dodajemy kaszę mannę, bułkę tartą, mak, sodę, proszek do pieczenia oraz delikatnie łączymy z ubitą pianą z białek. Pieczemy 40 minut w 180°C. Studzimy i kroimy wzdłuż na 7 pasków.
    3. Ciasto kokosowe: pianę z białek ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, bułkę tartą, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Pieczemy 15 minut w 180°C.
    4. Masa: żółtka ucieramy z cukrami i mąkami. W rondelku zagotowujemy mleko z cukrem i wlewamy masę żółtkową cały czas mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Miękką margarynę miksujemy porcjami dodając budyń. Brzoskwinie kroimy w kostkę.
    5. Polewa: W rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier puder i mleko. Gdy się rozpuści, zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i energicznie mieszamy. Lekko przestudzoną polewą polewamy ciasto.
    6. Przełożenie ciasta: biszkopt nasączamy syropem z brzoskwiń(ok. 8 łyżek). Smarujemy cienko masą, w równych odstępach układamy 4 paski makowe, luki wypełniamy połową brzoskwiń i masą. Pozostałe 3 paski układamy pomiędzy poprzednimi paskami na kremie, luki uzupełniamy pozostałymi brzoskwiniami i masą. Całość smarujemy resztą masy i przykrywamy plackiem kokosowym. Wierzch polewamy polewą i schładzamy.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje i kroi się następnego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować