Przepis na to ciasto pochodzi z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji"
Składniki:
Ciasto kruche:
-30 dag mąki
-1 kostka margaryny
-10 dag cukru pudru
-6 żółtek
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-5 jabłek średniej wielkości
-2 łyżki bułki tartej
Ciasto orzechowe:
-6 jajek
-10 dag mąki
-15 dag zmielonych orzechów
-1 szklanka cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto z kokosem:
-1 słoik powideł
-1 słoik wiśni w lukrze (ja użyłam z kompotu)
-6 białek
-1 szklanka cukru
-15 dag kokosu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
-1/2 l mleka
-2 -3 łyżki cukru
-2 budynie waniliowe bez cukru
-25 dag masła
-3 łyżki mielonych orzechów
-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
rum do smaku (pominęłam)
Słodka rewelka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Margarynę posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i żółtka. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i wyłożyć do 2 blaszek. Wierzch jednego ciasta posypać tartą bułką. Jabłka obrać, pokroić w plastry i ułożyć na cieście.
2.Ciasto orzechowe:
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, na końcu wmieszać orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto orzechowe wylać na ciasto z jabłkami. Upiec w temp. 170*C przez 40 - 45 min.
3.Ciasto z kokosem:
Wierzch drugiego ciasta posmarować powidłami, rozłożyć wiśnie. Białka ubić z cukrem, dodać kokos i proszek do pieczenia. Wymieszać. Wylać na ciasto, przykrywając wiśnie. Upiec w temp. 170*C przez 40 - 45 min.
4.Masa:
Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń. Przestudzić. Masło utrzeć na pulchną masę, dodać budyń, orzechy, kawę, rum. Dokładnie wymieszać.
5.Przełożenie ciasta:
Ciasto orzechowe z jabłkami - masa - ciasto z kokosem i wiśniami.
Komentarze