Słodka pianka z mango wspaniale komponuje się z letnimi owocami : malinami i porzeczkami. Deser ten można przygotować z wyprzedzeniem. Owoce - 3 razy tak!
Dla 4 osób
Składniki:
-porzeczki białe lub czerowne : 1 szklanka
-maliny : 30 sztuk
-mango : 1 sztuka
-galaretka o smaku brzoskwiniowym : 1 opakowanie / 75 g
-przegotowana woda o temp. 95-100 stopni C : 200 ml
-mascarpone : 4 łyżki
-konfitura lub dżem malinowy : 2 łyżki
-woda mineralna niegazowana : 2 łyżki
-bita śmietana ( opcjonalnie) : 4 łyżki
-listki bazylii lub melisy do dekoracji : 4 sztuki
-ponadto owoce do dekoracji
Słodka pianka z porzeczkami i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mango obrać, usunąć pestkę. Galaretkę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić, wstawić do lodówki na 30 minut. Gdy stężeje dodać do niej mango i serek mascarpone, zmiksować. Piankę przelać do pucharków, wstawić do lodówki na 20-30 minut.
2.Do rondla wlać wodę mineralną, dodać konfiturę owocową, porzeczki i maliny, gotować 1-2 minuty. Odstawić w chłodne miejsce.
3.Deser po wyjęciu z lodówki polać sosem z malin i porzeczek. Proponuję udekorować bitą śmietaną, listkiem bazylii i owocami.
4.Rady : zamiast konfitury owocowej można dodać syrop malinowy lub wodę wymieszaną z cukrem pudrem ( proporcje dowolne, zależnie od tego, jak słodki chcemy uzyskać sos owocowy). Do deseru można dodac galaretkę o smaku anansowym, pina colady lub morelowym. Galaretka musi stężeć, wóczas zmiksowana z mango i mascarpone sprawia, że konsystencja jest lekko puszysta, jak pianka.
Komentarze