Słodka fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie;
Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem i posiekać z margaryną, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 15 min. Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać mąkę ziem. i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na podpieczone ciasto i piec ok. 15 min
Mus truskawkowy truskawki zmiksować blenderem, dodać galaretkę, żelatynę, cukier i zagotować. Odstawić do stężenia ale nie całkowitego.
Masa ajerkoniakowa: Większą część mleka zagotować z cukrem w pozostałym rozmieszać budyń i mąki – ugotować budyń. Wystudzony budyń zmiksować z masłem następnie dalej miksując dodawać ajerkoniak.
Na ciasto wykładamy mus malinowy, przykrywamy herbatnikami następnie masę aerkoniakową i znów przykrywamy herbatnikami. Ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę stopniowo dodając galaretkę i wykładamy na herbatniki. Na wierzch ścieramy czekoladę.
Komentarze