Słodka Fantazja

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To przepis na jedno z moich ciast .

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki
    Ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    2 jaja
    pół kostki margaryny
    1łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    0.5 szklanki cukru
    Mus:
    1kg truskawek świeżych lub mrożonych
    cukier według uznania
    galaretka truskawek
    2 łyżeczki żelatyny
    Masa
    duży budyń śmietankowy bez cukru(na 750ml mleka)
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru,
    0,5l mleka
    1kostka masła
    100-150 ml ajerkoniaku
    Dodatkowo
    250 ml śmietany 30%,
    galaretka truskawkowa
    4 paczki herbatników
    kawałek czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słodka fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie;
    Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem i posiekać z margaryną, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 15 min. Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać mąkę ziem. i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na podpieczone ciasto i piec ok. 15 min
    Mus truskawkowy truskawki zmiksować blenderem, dodać galaretkę, żelatynę, cukier i zagotować. Odstawić do stężenia ale nie całkowitego.
    Masa ajerkoniakowa: Większą część mleka zagotować z cukrem w pozostałym rozmieszać budyń i mąki – ugotować budyń. Wystudzony budyń zmiksować z masłem następnie dalej miksując dodawać ajerkoniak.
    Na ciasto wykładamy mus malinowy, przykrywamy herbatnikami następnie masę aerkoniakową i znów przykrywamy herbatnikami. Ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę stopniowo dodając galaretkę i wykładamy na herbatniki. Na wierzch ścieramy czekoladę.



Porady

Zamiast truskawek można dodać można dodać maliny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować