Słodka brzoskwinia

5 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

To ciasto świetnie pasuje do popołudniowej niedzielnej kawy. Jest szybkie, łatwe, a przy tymlekkie i bardzo smaczne.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    2 łyżki suchego maku
    4 łyżki cukru pudru
    4 łyżki mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia.

    Placek z wiórkami:
    4 białka
    4 żółtka
    1 szkl. cukru pudru
    20 dag wiórków kokosowych.

    Masa:
    puszka brzoskwiń
    pół op. budyniu karmelowego
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżka mąki tortowej
    kostka margaryny
    spirytus i sok z cytryny
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Karmel

Słodka brzoskwinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka, a na koniec mąkę z proszkiem i mak. Delikatnie mieszamy i pieczemy ok. 40
    minut w temp. 180°C.
  • Słodka brzoskwinia 2. Placek: ubijamy pianę z białek, dodajemy żółtka i na koniec wiórki kokosowe. Mieszamy i pieczemy.
  • 3. Robimy masę: brzoskwinie odcedzamy z syropu. Na syropie (1 szklanka) gotujemy budyń, dodając cukier waniliowy i mąkę. Margarynę ucieramy,
    dodajemy ostudzony budyń. Połówki brzoskwiń kroimy w kostkę i dodajemy do masy.
  • 4. Biszkopt skrapiamy spirytusem i sokiem z cytryny. Masę rozsmarowujemy i przykrywamy plackiem z wiórkami.

Porady

● Zamiast budyniu karmelowego można użyć śmietankowego. ● Biszkopt można nasączyć ponczem z 1/2 szkl. letniej wody, ok. 50 ml wódki, 1/2 cytryny i 2 łyżek cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować