Słodka borówka

4.5 (183 ocen)

Lekkie i puszyste ciasto borówkowe ze świeżymi owocami.

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 3 jajka
    - 3 łyżki cukru kryształu
    - 4 łyżki mąki
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 łyżki kakao

    Masa śmietankowa:
    - 500 ml śmietany 30 %
    - 200 ml śmietany 18% (mały kubek)
    - 3-4 łyżki cukru pudru
    - żelatyna-fix
    - 100 ml gorącej wody
    - 50 ml zimnej (przegotowanej) wody

    - 1 opakowanie borówek amerykańskich
    - 1 galaretka jagodowa (lub owoce leśne)
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Słodka borówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić żółtka od białek. Białka z odrobiną soli ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, a potem po jednym żółtku. Cały czas ubijając dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na koniec kakao. Przelać do formy (30x18) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni.
    Wystudzić.
  • Szpatułka do masy 2. Do wysokiej miski wlać 100 ml gorącej wody, 50 ml zimnej przegotowanej i wsypać całe opakowanie żelatyna-fix. Wymieszać krótko robotem, żeby proszek się rozpuścił.
    Śmietanę 30% ubić, dodawać po łyżce cukru i śmietany 18 %. Na koniec cały czas ubijając, wlewać cienkim strumieniem płynną żelatynę. Dokładnie wymieszać.
    Wyłożyć na biszkopt, wyrównać. Specjalną szpatułką z ząbkami zrobić wzorek na masie. Wstawić do lodówki.
  • 3. Galaretkę rozpuścić w 1 ¾ szkl. gorącej wody. Odstawić do wystudzenia.
    Na stężałej masie śmietankowej ułożyć borówki, zalać lekko tężejącą (ciągle płynną) galaretką jagodową. Wstawić do lodówki.

Porady

Jeśli nie mamy szpatułki z ząbkami, można użyć, np. widelca. Do masy śmietankowej cukru pudru dodajemy według uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować