Ciasto Słodka arkada

4.5 (186 ocen)

Pyszne ciasto orzechowe, na które przepis pochodzi z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji".

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    25 dag margaryny
    20 dag cukru pudru
    20 dag mąki
    2 łyżki kakao
    20 dag orzechów mielonych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 paczka biszkoptów

    Masa:
    1/2 l mleka
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe
    25 dag masła
    cukier do smaku

    Dodatkowo:
    2 suche wafle
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Ciasto słodka arkada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę utrzeć z cukrem, żółtkami, dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, orzechy, z białek ubić pianę, lekko wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części, pierwszą część ciasta wyłożyć na blaszkę (25/35 cm.), rozłożyć biszkopty, przykryć drugą połową ciasta i upiec w temp. 170*C przez ok. 45 - 50 min.
  • 2. Masa:
    Ugotować budyń, dodając cukier do smaku. Masło utrzeć i stopniowo łączyć z przestudzonym budyniem.
  • 3. Przełożenie ciasta:
    Wafel - 1/2 masy - ciasto - 1/2 masy - wafel.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować