Śliwkowy sernik

0 (0 ocen)

Każdy lubi sernik. Warto go spróbować w połączeniu ze śliwkami

Składniki:

  • Ciasto : 30 dkg mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 18 dkg cukru, opakowanie cukru waniliowego, łyżeczka cynamonu, całe jajko, żółtko, 18 dkg masła, 175 g zmielonych migdałów

    Dodatkowo : 1 i 1/2 kg gruszek, sok z 1 cytryny, 4 jajka, 15 dkg cukru, 30 g zagęstnika do śmietany, 50 dkg rwarogu, 10 dkg posiekanych migdałów, 5 dkg masła, 125 g kuwertury z gorzkiej czekolady

Śliwkowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, zrobić w niej wgłębienie i umieścić w nim cukier, cukier waniliowy, cynamon, jajko, żółtko, masło oraz migdały. Następnie szybko zagnieść ciasto i na 30 minut wstawić do lodówki. Schłodzone ciasto rozłożyć ( podnosząc brzegi ) na przygotowanej blaszce i ponakłuwać widelcem.

    Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Następnie owoce pokroić na cząstki i skropić sokiem z cytryny. Żółtka utrzeć z cukrem i zagęstnikiem. Ser zemleć, a następnie dokładnie wymieszać z przygotowaną masą żółtkową. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i wymieszać. Tak przygotowaną masę wyłożyć na ciasto w formie. Na masie serowej ułożyć gruszki i posypać je migdałami. Na koniec wierzch ciasta przykryć kawałkami masła. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec 35 minut. Wystudzone ciasto ozdobić czekoladowa kuwerturą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy