Śliwkowy deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki płuczemy, a następnie usuwamy z nich pestki.
Tak przygotowane podlewamy około 2-3 łyżkami wody i stawiamy na ogniu na około 15- 20 minut by zmiękły. Dokładamy cukier oraz cynamon.
2.Gotowe miksujemy. Delikatnie zagęszczamy mąką rozprowadzoną w ¼ szklanki wody. Zagotowujemy.
Rozlewamy do przygotowanych pucharków. Pozostawiamy do ostygnięcia.
3.Do miski przekładamy mąkę, płatki, cukier, masło, orzechy. W rękach wykonujemy kruszonkę. Gotową przekładamy na wyłożona papierem blaszkę
4.Posypkę zapiekamy około 20 minut w 180˚C do zrumienienia. W czasie pieczenia należy ją przemieszać. Gotową studzimy.
Na ostygniętą masę śliwkową wykładamy bitą śmietanę. Całość przykrywamy warstwą posypki.
Deser dekorujemy cukrem pudrem, melisą i polówką śliwki.
Komentarze