Śliwkowy deser

0 (0 ocen)

Deser z domowym crunchy smakuje wyjątkowo. Stał się on hitem sezonu śliwkowego u mnie w domu.

Składniki:

  • Składniki na 5-6 dużych porcji:
    • 1 kg śliwek,
    • 2 łyżeczki cynamonu,
    • Woda ,
    • 1 łyżka cukru
    • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
    • Bita śmietana,
    • 12 dag masła,
    • 12 dag cukru kryształu,
    • 12 dag płatków owsianych,
    • 5 dag mielonych orzechów,
    • 7 dag mąki,
    • Melisa, 3 śliwki, cukier puder do dekoracji

Śliwkowy deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowanie śliwek 1. Śliwki płuczemy, a następnie usuwamy z nich pestki.
    Tak przygotowane podlewamy około 2-3 łyżkami wody i stawiamy na ogniu na około 15- 20 minut by zmiękły. Dokładamy cukier oraz cynamon.
  • rozlany mus 2. Gotowe miksujemy. Delikatnie zagęszczamy mąką rozprowadzoną w ¼ szklanki wody. Zagotowujemy.
    Rozlewamy do przygotowanych pucharków. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  • składniki kruszonki 3. Do miski przekładamy mąkę, płatki, cukier, masło, orzechy. W rękach wykonujemy kruszonkę. Gotową przekładamy na wyłożona papierem blaszkę
  • upieczone 4. Posypkę zapiekamy około 20 minut w 180˚C do zrumienienia. W czasie pieczenia należy ją przemieszać. Gotową studzimy.

    Na ostygniętą masę śliwkową wykładamy bitą śmietanę. Całość przykrywamy warstwą posypki.
    Deser dekorujemy cukrem pudrem, melisą i polówką śliwki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy