Śliwkowo-budyniowe ciasto

0 (0 ocen)

  • 20 min

Ciasto jest niezwykle proste, nie trzeba być dobrym cukiernikiem, to ciasto udaje się zawsze. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty.

  • 20 min

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    2 budynie (dowolne)
    3 szklanki mleka
    owoce, np. śliwki z kompotu

Śliwkowo-budyniowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Utrzyj margarynę z cukrem, następnie dodawaj na przemian jajka i mąkę pszenną oraz ziemniaczaną zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Podziel ciasto na dwie części.
  • 2. Następnie zagotuj dwie szklanki mleka, a w trzeciej szklance mleka rozmieszaj budynie. Ugotuj budyń.
  • 3. Następnie wylej na blachę jedną część ciasta, wyłóż owoce, wlej ciepły budyń i przykryj resztą ciasta. Piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem. Smacznego :)

Porady

Śliwki można zastąpić innymi sezonowymi owocami, np. truskawkami, malinami, jagodami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy