Śliwkowiec z cynamonową pianką

0 (0 ocen)

Pyszne, kruche ciasto ze śliwkami

Składniki:

  • Ciasto:
    •5 żółtek
    •250 g masła
    •3 szklanki mąki
    •3 łyżki cukru
    •szczypta soli
    •3 łyżki kakao
    •1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Pianka cynamonowa:
    •5 białek
    •1 szklanka cukru
    •1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    •2 łyżeczki cynamonu

    Dodatkowo:
    •1 kg śliwek
    •1 łyżka bułki tartej

Śliwkowiec z cynamonową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części (większą i mniejszą). Większą częścią ciasta wyłożyć dno blaszki (25/35 cm.), posypać bułką tartą i podpiec 15 minut w 180*C. Mniejszą część ciasta zamrozić.
  • 2. Pianka cynamonowa:
    Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier.Mąką ziemniaczaną wymieszać z cynamonem i dodać do ubitej piany. Delikatnie wymieszać.

  • 3. Przełożenie:
    Śliwki przekroić na połówki, usunąć pestki. Na podpieczone ciasto wyłożyć śliwki skórką do dołu. Na śliwki wylać pianę cynamonową, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto. Piec ok. 45 min. w temp. 180*C.

Komentarze

Podobne przepisy