śliwkowiec z cynamonem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Uczta dla podniebienia, soczyste sliwki i puszysta cynamonowa pianka rozplywaja sie w ustach.Ponieważ żółte śliwki są bardzo soczyste, ciasto było mięciutkie i aromatyczne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    5 żółtek
    250 g masła
    3 szklanki mąki
    3 łyżki cukru
    szczypta soli
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    pianka:
    1 kg śliwek
    1 łyżka bułki tartej
    5 białek
    1 szklanka cukru
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cynamonu

Śliwkowiec z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić je w lodówce. Podzielić na większą i mniejszą część. Większą wyłożyć dno blaszki o wymiarach 24*24 cm. Podpiec 15 minut w 180*C.
  • 2. Śliwki przekroić na połówki, usunąć pestki. Ciasto posypać bułką tartą i wyłożyć śliwki skórką do dołu. Białka ubić z cukrem, mąką ziemniaczaną i cynamonem. Wyłożyć na śliwki. Zetrzeć pozostałę ciasto. Piec 45 minut w 180*C.

Porady

śliwki ulożyć skórką do dołu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy