Śliwkowiec pod chmurką

4.49 (190 ocen)

Pyszne ciasto, przepis dostałam od wspaniałej kucharki - siostry Marleny

Składniki:

  • ciasto na dużą blachę o wymiarach 35/20 cm:
    4 szklanki mąki pszennej+ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru drobnego kryształu + 2 łyżeczki cukru wanilinowego
    5 żółtek
    250 g miękkiej margaryny do pieczenia + 1 łyżka smalcu + 1 łyżka masła
    3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
    na chmurkę :
    5 białek + szklanka cukru + 1 łyżeczka cukru wanilinowego
    oraz :
    ok. 1 kg śliwek bez pestek
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pianka

Śliwkowiec pod chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0pkvviq 1. Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, podzielić na 3 części, jedną włożyć do zamrażarki, pozostałymi dwoma wyłożyć dużą wysmarowaną blachę.

    Teraz ubić na sztywno białka dodając na koniec cukry.

    Na niepodpieczone ciasto ułożyć śliwki ( mogą być w podwójnej warstwie ), na nie wyłożyć sztywną pianę i zetrzeć na tarce pozostałe ciasto z zamrażarki.

    Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 40-50 minut w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować