Śliwkowiec

4.5 (200 ocen)

  • 2 godz.

Suszone śliwki to jeden z moich ulubionych dodatków. Ciasto to robiłam często jednak tym razem postanowiłam ulepszyć je wkładką orzechową.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt ciemny (na blachę 23x38 cm):
    4 jajka
    26 dag cukru kryształu
    10 dag mąki pszennej
    10 dag mąki ziemniaczanej
    1 czubata łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki wody
    szczypta soli

    wkładka orzechowa:
    5 białek
    25 dag orzechów grubo krojonych
    1 szklanka cukru
    1 łyżka miodu
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    krem:
    3 szkl. mleka
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    5 żółtek
    1 szkl. cukru kryształu
    2 kostki masła

    dodatkowo:
    0,5 kg suszonych śliwek (kalifornijskie)
    1 szkl. alkoholu (wódka lub spirytus u mnie spirytus na pół z przegotowaną i wystudzoną wodą)
    tabliczka gorzkiej czekolady (u mnie 90 g)
    5 dag margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Śliwkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt ciemny: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy żółtka. Następnie stopniowo dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Na końcu dodajemy kakao i wodę - mieszamy aż składniki się połączą. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i pieczemy ok. 30 minut w temp. 160-170 stopni.
  • 2. Wkładka orzechowa: białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier - ubiajamy. Dodajemy orzechy, mąkę wymieszaną z proszkiem i miód. Mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 25 minu w temp. 160 stopni.
  • 3. Krem: półtorej szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepać mąki i żółtka. Wlać na gotujące mleko z cukrem. Energicznie mieszać żeby się nie przypaliło. Ugotowany budyń wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń.
  • 4. Śliwki moczyć w alkoholu przez noc. Osączyć. Margarynę zagotować dodać połamaną czekoladę, mieszać aż się roztopi.
  • 5. Wykonanie: biszkopt- połowa kremu - wkładka orzechowa - druga część kremu - w krem powtykać śliwki i polać czekoladą tworząc tzw. esy floresy.

Porady

Możemy upiec swój ulubiony biszkopt. Skórkę z biszkopta należy zdjąć wtedy krem nie będzie się oddzielał. W razie potrzeby biszkopt nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Wszytskie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Możemy pominąć alhohol wtedy śliwki należy sprzyć wrzątkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować