Śliwkowe udka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mięso nacieram pieprzem cayenne i krótko przesmażam, potem zapiekam razem z sosem śliwkowo-szalotkowym.

  • 60 min

Składniki:

  • 1100 g udek z kurczaka
    6 suszonych śliwek
    4 szalotki
    3-4 łyżki niezbyt słodkich powideł śliwkowych
    3/4 szklanki bulionu lub wody
    2 łyżeczki pieprzu cayenne
    sól
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Śliwkowe udka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Obsmażone udka 1. Mięso umyj, osusz, jeśli udka są w całości możesz je przepołowić. Udka natrzyj porządnie pieprzem cayenne i solą. Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż udka na złoto. Ułóż w formie żaroodpornej. Patelnię zostaw.
  • Przesmażanie szalotki i śliwki 2. Szalotkę posiekaj w piórka, śliwki na 2-3 części. Na tej samej patelni, na której smażyły się udka przesmaż szalotkę i śliwkę.
  • Sos śliwkowo-szalotkowy 3. Na patelnię wlej bulion i dodaj powidła śliwkowe. W razie potrzeby dosól. Sos redukuj ok. 8 minut aż się lekko zagęści.
  • Udka w sosie przed pieczeniem 4. Sos wylej na udka. Mięso zapiekaj w nagrzanym do 180 st. C piekarniku (termoobieg) przez ok. 40 minut. W trakcie pieczenia przekręcaj udka by się ładnie zarumieniły i za mocno nie przypaliły z jednej strony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie
sliwkowe

4.5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie

ciasto śliwkowe...

izaa_a szybkie i smaczne ciasto ze śliwkami

To może cię zainteresować