Śliwkowe tartaletki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię przygotowywać słodkie rarytasy. Te tartaletki to poezja smaku.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 2 szkl. maki
    ● 2 żółtka
    ● 250 g margaryny
    ● 1/2 szkl. cukru pudru
    ● łyżeczka pr. do piecz.
    Nadzienie: 5 łyżek miodu
    ● 1/2 kg śliwek
    ● cukier waniliowy
    ● 1/3 łyżeczki mielonych goździków
    ● płatki migdałów do posypania

Śliwkowe tartaletki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy cukier, żółtka i margarynę. Zagniatamy ciasto. Owijamy folia spożywcza i chłodzimy godzinę.
  • 2. Ze śliwek usuwamy pestki, owoce kroimy w kawałki. Posypujemy cukrem waniliowym i mielonymi goździkami. Odstawiamy na 15 minut.
  • 3. Miód roztapiamy na małym ogniu, uważając, aby się nie zagotował. Papilotki wkładamy do formy na muffiny. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kółka takiej wielkości, aby wylepić foremki. Następnie wypełniamy je śliwkami. Wierzch posypujemy płatkami migdałów i polewamy rozgrzanym miodem. Pieczemy ok. 20 minut w 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2015

Komentarze

Podobne przepisy