Śliwkowe margaretki -- pierożki ze śliwkami suszonymi.

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Szanując tradycję Świąt Bożego Narodzenia, mam na myśli wieczerzę Wigilijną, możemy popatrzeć na nią nowym okiem. Obok uszek z grzybami ,mogą się znaleźć takie pierożki, dzieci je uwielbiają.

Składniki:

  • Przygotować tradycyjne ciasto na pierogi.
    ½ kg mąki
    1 łyżka oliwy
    1-1,5 szkl. ciepłej wody
    szczypta soli
    50-60 suszonych śliwek
    syrop klonowy do polania pierogów

    Surówka
    sałata lodowa
    majonez
    1 łyżeczka curry
    suszone śliwki

Śliwkowe margaretki -- pierożki ze śliwkami suszonymi. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść ciasto na pierożki, dolewając tyle wody, aby nie było zbyt twarde. Odstawić na 1 godzinę pod przykryciem (np. pod miską)
    Śliwki zalać gorącą wodą, dodać cukier. Po ½ godzinie wyjąć z wody i osuszyć.
    Ciasto cienko wywałkować. Wykrawać margaretki. Na środku położyć śliwkę, przykryć drugim kwiatkiem i dokładnie zlepić. Można oczywiście lepić tradycyjne pierogi, wkładając do wewnątrz 1 – 2 śliwki.
    Wrzucić na wrzątek i gotować do wypłynięcia. Podawać polane syropem klonowym z surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2013

Komentarze

Podobne przepisy