Śliwkowa tarta

0 (0 ocen)

Delikatna i lekko kwaskowata. Mimo iż nie lubię śliwek, spróbowałam zrobić ciasto z nimi i muszę przyznać, że stało się jednym z moich ulubionych

Składniki:

  • Ciasto:
    230g mąki
    110 g masła
    łyżka cukru
    50 ml wody
    Nadzienie
    750g śliwek
    130g cukru
    3 jajka
    100ml śmietany

Śliwkowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść mąkę, masł i cukier (nożem bądź tłuczkiem) i dodać wodę. Owinąć ciasto folią i dać na 30 min do zamrażarki
  • 2. sliwku umyc i pokroić na pół i usunąć pestki. rozwałkować ciasto. tortownicę średnicy 26 cm posmarować masłem
  • 3. Ciasto ułożyć w tortownicy i wywinąć brzegi. Wierzch ponakłuwać widelcem. Posypać łyżką mąki i 3 łyżeczkami cukru. Nagrzać piekarnik do 180 stopni
  • 4. Rozłożyć połówki śliwek na cieście. Ubić jajka w głębokim naczyniu, dodać cukier i śmietanę i wylać na śliwki. Piec ok 40 min, potem w 15 minut w 200, tak aby ciasto nabrało złotego koloru.

Porady

Śliwk wydzielają trochę płynu, dlatego ważne jest by ciasto posypać niewielką ilością mąki. Do ciastaświetnie nadają się inne owoce np. porzeczki, maliny, morele, truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy