Śliwkowa mini tarta tatin na cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Gorące mini tarty, w których tradycyjne jabłka zastąpiono śliwkami w karmelu

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - gotowe ciasto francuskie: 250 gramów
    - duże, twarde węgierki - przepołowione i wypestkowane: 10 sztuk
    - cukier: 100 gramów
    - masło: 30 gramów
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Śliwkowa mini tarta tatin na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śliwkowe mini tarte tatin - składniki 1. Rozgrzej piekarnik do 180 st C.
    Wysmaruj masłem 4 foremki o średnicy 12 cm (lub 6 o średnicy 8 cm).
  • Śliwkowe mini tarte tatin - karmel 2. Rozsyp cienką warstwę cukru na patelni z grubym dnem i podgrzewaj delikatnie aż cukier zacznie się rozpuszczać. Stopniowo dodawaj pozostały cukier, w małych porcjach, czekając aż całość się połączy.
    Nie mieszaj cukru, ewentualnie poruszaj patelnię kilkakrotnie okrężnymi ruchami.
    Kiedy cukier zbrązowieje, odstaw patelnię i dodaj masło i sól.
    Uważaj, masło może pryskać (karmel będzie bardzo gorący)!
  • Śliwkowe mini tarte tatin  - krok 3 3. Wlej gorący karmel do foremek i umieść 2 – 4 połowki śliwek (zależnie od wielkości) w każdej z nich.
    Połówki śliwek można też pokroić na cienkie plasterki.
  • Śliwkowe mini tarte tatin - krok 4 4. Rozwałkuj ciasto francuskie do grubości 1 cm i wytnij 4 dyski, parę milimetrów większe od foremek.
    Ponakłuwaj widelcem i szczelnie przykryj nim śliwki.
  • Śliwkowe mini tarte tatin - krok 5 5. Wstaw do piekarnika na 20 – 25 minut, aż ciasto zrobi sie złociste.
  • Śliwkowe mini tarte tatin 6. Odwróć do góry dnem i podawaj ciepłe z lodami waniliowymi lub gęstą śmietaną.
  • Śliwkowe mini tarte tatin 7. Bon Appetit!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować