Śliwki w syropie

4.5 (194 ocen)

Pyszne, jędrne śliwki idealne do wypieków i deserów. Syrop po rozcieńczeniu jest doskonały jako smaczny napój. A całość wykonuje się tak łatwo jakbyśmy zaparzali sobie herbatę a nie robili przetwory :)

Składniki:

  • (na jeden słoik 950ml)
    około 800g śliwek węgierek
    200g cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    wrzatek
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Śliwki w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę i układamy dość szczelnie w słoiku nie upychając. Z cukrów i około szklanki wody przygotowujemy syrop. Gorącym syropem zalewamy śliwki tak aby wszystkie były przykryte. Pasteryzujemy 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować