Śliwki w syropie

4.74 (237 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 6 osób

Śliwki w syropie mają szerokie zastosowanie zimą w mojej kuchni. Stosuję do deserów, ciast, kremów,kompotu.

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 3 kg sliwek
    1.5 kg cukru
    sok z 1 cytryny
    1 łyżeczka kwasku cytrynowego
    kora cynamonu
    kilka goździków
Wystaw ocenę:

4.74 (237 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Śliwki w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć, wyjąć pestki, skropić sokiem z cytryny i na noc zasypać cukrem.
  • 2. Następnego dnia, lekko przemieszać i śliwki bez soku umieścić w słoikach.
  • 3. Do soku i nierozpuszczonego cukru dodać goździki, cynamon i kwasek. Mieszając doprowadzić do wrzenia i 2-3 minuty pogotować.
  • 4. Z syropu wyjąć cynamon i goździki. Śliwki zalać syropem, zakręcić i pasteryzować 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować