śliwki w occie

0 (0 ocen)

Smaczny dodatek do mięs i wędlin.

Składniki:

  • 2 kg śliwek
    1/2 litra octu
    1/2 litra wody
    1 kg cukru

Śliwki w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki płuczemy, wyjmujemy pestki, zalewamy na 4 dni zalewą przygotowaną z octu i chłodnej wody. Od czasu do czasu mieszamy, aby wszystkie śliwki zostały zakonserwowane.
  • 2. Po 4 dniach odcedzamy śliwki na sicie, a następnie przekładamy do garnka przesypując cukrem.
  • 3. Odstawiamy ponownie na 4 dni, też od czasu do czasu mieszając aby wszystkie śliwki puściły sok.
  • 4. Po 4 dniach przekładamy do słoików wraz z sokiem, który puściły. Zakręcamy słoiki, nie pasteryzujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy