Śliwki w masie czekoladowej na kruchym cieście

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smaczne połączenie czekolad, śliwek w jednym cieście!

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x35cm
    Ciasto kruche:
    1,5 szklanki mąki
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    ½ szklanki cukru pudru
    70g margaryny
    1 jajko
    2 łyżki gęstej śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa czekoladowa:
    100g czekolady gorzkiej
    100g czekolady mlecznej
    100g masła
    4 łyżki cukru
    2 łyżki mąki
    3 jajka
    ok. 400g śliwek do wyłożenia ciasta – mogą być mrożone

    Kruszonka kokosowa:
    4 łyżki kokosu
    1 szklanka mąki
    ¾ szklanki cukru
    100g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śliwki w masie czekoladowej na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Przesiane mąki, proszek, cukier puder posiekać razem z margaryną. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować i wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Masę czekoladową przelać na ciasto, ułożyć wypestkowane śliwki nacięciem do dołu. Wierzch posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 50 - 60 minut do zrumienienia.
  • 2. Masa czekoladowa: Czekoladę połamać i rozpuścić razem z masłem w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Jajka lekko roztrzepać widelcem, dołożyć cukier, mąkę oraz rozpuszczoną masę czekoladową. Ponownie dokładnie rozmieszać.
  • 3. Kruszonka kokosowa: Składniki kruszonki zagnieść do powstania jednolitego ciasta. Następnie rozgnieść palcami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować