Śliwki w karmelu i whisky

0 (0 ocen)

  • 15 min

Świetny i szybki sposób na wykorzystanie śliwek. Fajnie komponują się z lodami lub kremem waniliowym.

  • 15 min

Składniki:

  • 10 śliwek węgierek
    2 duże łyżki cukru
    4 łyżki wody
    1 kieliszek whisky
    cynamon
    szczypta chili
    dodatkowo: lody bakaliowe/waniliowe

Śliwki w karmelu i whisky - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na suchą patelnię wsypać cukier, gdy zacznie karmelizować dodać wypestkowane, podzielone na połówki śliwki, chwilę smażyć, dodać wodę.
  • 2. Dusić do miękkości, na koniec dodać whisky, cynamon i chili. Odczekać aż trochę odparuje.
  • 3. Gorące śliwki wykładać do wysokich szklaneczek, przekładając lodami. Smacznego!

Porady

Jeżeli deser podajemy dzieciom i kobietą w ciąży zamiast whisky dodajemy kieliszek wody lub syropu owocowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy