Śliwki marynowane

0 (0 ocen)

Obecnie jest dużo śliwek.Warto,to wykorzystać.Śliwki marynowane ze względu na smak i aromat doskonałe są w przystawkach bo pobudzają apetyt. Są dodatkiem do sałatek, mięs i jako ładna dekoracja innych potraw.

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek
    0,5l wody
    0,25l octu 10%
    60-70 dag cukru
    goździki,
    cynamon,
    wanilia,
    pieprz

Śliwki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć w ciepłej wodzie w celu usunięcia z ich powierzchni nalotu. Osuszone przekroić wzdłuż i wyjąć pestki. Śliwki powinny być dojrzałe ,ale jędrne.
    Zagotować wodę z octem i przyprawami. Gorącą marynatą zalać śliwki i odstawić na 24h.
    Następnego dnia śliwki z marynaty odcedzić i przekładać warstwami do słoja przesypując warstwą cukru ,zamknąć i odstawić. Cukier szybko zacznie się rozpuszczać tworząc syrop. Tak zamarynowane śliwki można jeść po kilku dniach, tygodniach i miesiącach. Z dnia na dzień stają się smaczniejsze.
    Marynatę octową przelewam do butelki i używam jako aromatyczny ocet śliwkowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy