Śliwka w czekoladzie

5 (198 ocen)

Jeden z ulubionych przysmaków całej mojej rodziny:)

Składniki:

  • Ciasto ciemne:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 i 1/2 szklanki mąki
    1/2 szklanki oleju
    1/2 szklanki zimnej wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Ciasto kokosowe:
    5 białek
    3/4 szklanki cukru
    20 dag kokosu
    sok z cytryny
    1 łyżka mąki pszennej

    Masa:
    5 żółtek
    2 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 budyń śmietankowy (duży)
    cukier wanilinowy
    10 łyżek kawy Cappucino Clasik
    1 i 1/2 kostki masła

    Ponadto:
    40 dag suszonych śliwek
    2 czekolady gorzkie
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery Kawy

Śliwka w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto ciemne: Białka ubić z cukrem , dodawać po 1 żółtku , wlać olej , wodę , dodać mąkę , proszek do pieczenia , kakao , wymieszać.
    PIec: 40 min , w temp.: 170
  • 2. Ciasto Kokosowe: Białka ubić , dodać resztę składników i upiec w temp 170 - 30 min.
  • 3. Masa: Ugotować budyń ze wszystkimi składnikami , ostudzić i utrzeć z 1 i 1/2 kostki masła.
  • 4. Śliwki zamoczyć w gorącej wodzie , pokroić w paski.
  • 5. 1/2 masy wykładamy na ciemny placek , na masę placek kokosowy , 1/2 masy na to pokrojone śliwki , polewamy rozpuszczona czekoladą.

Porady

Polewę z czekolad rozpuścić z kilkoma łyżkami mleka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować