Śliwka w czekoladzie

0 (0 ocen)

  • Średni

Lubię piec ciasta wymagające trochę pracy. Ten przepis dostałam od znajomej i śliwka w czekoladzie była moim popisowym wypiekiem na świątecznym stole

  • Średni

Składniki:

  • - jajka: 8 sztuk
    - cukier: 8 łyżek
    - mąka tortowa: 3 łyżki
    - mąka krupczatka: 3 łyżki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - kakao: 3 łyżki

    - gorzka czekolada: 3 sztuki
    - masło: 150 gramów
    - mleko 2%: 2 łyżki
    - spirytus (można bez): 2 łyżki
    - śliwki suszone: 50 dekagramów

    - krem karpatkowy: 1 sztuka
    - mleko: 0.5 litra
    - masło: 200 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śliwka w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ze składników przygotować ciasto biszkoptowe, podzielić na dwie części, upiec dwa oddzielne placki.
    Placki nasączyć kawą rozpuszczalną ok. 1,5 szklanki
  • 2. Krem karpatkowy przygotować wg przepisu na opakowaniu
  • 3. 3 czekolady rozpuścić w "kąpieli wodnej" dodać masło, mleko i spirytus (można bez). Śliwki pokroić w paski i wymieszać w masie czekoladowej.
  • Śliwka w czekoladzie 4. Na spód kładziemy biszkopt na to 1/2 kremu karpatkowego dalej 1/2 masy czekoladowo-śliwkowej następnie znów biszkopt, krem masa czekoladowo-śliwkowa.
    I gotowe, smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować