• Śliwka w czekoladzie

    Dodane przez: Justyna844

  • Jeden z ulubionych przysmaków całej mojej rodziny:)

  • Składniki

    Ciasto ciemne:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 i 1/2 szklanki mąki
    1/2 szklanki oleju
    1/2 szklanki zimnej wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Ciasto kokosowe:
    5 białek
    3/4 szklanki cukru
    20 dag kokosu
    sok z cytryny
    1 łyżka mąki pszennej

    Masa:
    5 żółtek
    2 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 budyń śmietankowy (duży)
    cukier wanilinowy
    10 łyżek kawy Cappucino Clasik
    1 i 1/2 kostki masła

    Ponadto:
    40 dag suszonych śliwek
    2 czekolady gorzkie

  • Sposób przygotowania

    1.

    Ciasto ciemne: Białka ubić z cukrem , dodawać po 1 żółtku , wlać olej , wodę , dodać mąkę , proszek do pieczenia , kakao , wymieszać. PIec: 40 min , w temp.: 170

    2.

    Ciasto Kokosowe: Białka ubić , dodać resztę składników i upiec w temp 170 - 30 min.

    3.

    Masa: Ugotować budyń ze wszystkimi składnikami , ostudzić i utrzeć z 1 i 1/2 kostki masła.

    4.

    Śliwki zamoczyć w gorącej wodzie , pokroić w paski.

    5.

    1/2 masy wykładamy na ciemny placek , na masę placek kokosowy , 1/2 masy na to pokrojone śliwki , polewamy rozpuszczona czekoladą.

  • Rady

    Polewę z czekolad rozpuścić z kilkoma łyżkami mleka.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, mama_mnie_nauczyla, kawa, kawa cappucino
  • 2 komentarze

Dodane przez: Justyna844

Justyna844 58

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-03-30T22:33:38+02:00

1498 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Zobacz, kto poleca ten przepis

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »