Śliwka pod kruszonką

0 (0 ocen)

Warto skorzystać z obecnego sezonu na śliwki i zrobić pyszne ciasto ;)

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 cukru waniliowego
    2 jaja
    ½ kg śliwki
    24 dag cukru
    proszek do pieczenia
    30 dag mąki
    20 dag masła
    szczypta soli


    Kruszonka:
    10 dag cukru
    20 dag mąki
    pół kostki margaryny
    4 łyżki wiórek kokosowych

Śliwka pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka:
    Łączymy wszystkie składniki, wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 15 min. do słodzenia.
  • 2. Ciasto:
    Jaja ubić z cukrami na puszystą masę.
  • 3. Do miski wlać rozpuszczone i ostudzone masło, wsypać mąkę, szczyptę
    soli i proszek do pieczenia.
  • 4. Wszystko zmiksować na jednolita masę.
  • 5. Blaszkę wysmarować masłem i wylać ciasto.
  • 6. Śliwki bez pestek przekroić na pół i ułożyć na wierzchu.
  • 7. Na koniec posypujemy ciasto kruszonką.
  • 8. Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C i piec przez ok. 40 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy