CIASTO ŚLIWECZKA

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto śliwkowe z polewą cytrynową

Składniki:

  • CIASTO:
    3 szkl.mąki
    3/4 kostki masła
    2 jaja
    3/4 szkl.cukru
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    skórka otarta z 1/2 cytryny

    BUDYŃ:
    2 budynie waniliowe
    0,5l mleka
    2 łyżki cukru

    POLEWA CYTRYNOWA:
    1 łyżka masła
    sok z 1/2 cytryny
    1 szkl.cukru pudru

    DODATKOWO:
    1 kg śliwek
    otarta skórka z 1 cytryny

Ciasto śliweczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:z podanych składników zagnieść ciasto,podzielić na 2 części jedną włożyć do zamrażarki.Pozostałym ciastem wylepić dno blaszki 21x30 wyłożonej papierem do pieczenia.Ułożyć połówki śliwek skórką do ciasta .
  • 2. BUDYŃ:ugotować budyń z podanych składników i gorący wylać na śliwki.
  • 3. Ciasto wyjąc z zamrażarki i zetrzeć na budyń.Piec 45minut w temp 180stopni.
  • 4. POLEWA CYTRYNOWA:masło roztopić z sokiem z cytryny,dodać cukier i mieszać aż masa będzie jednolita.Polać upieczone ciasto i posypać otartą skórką z cytryny.

Porady

Do ciasta można wykorzystać mrożone śliwki lub zastąpić je morelami przekrojonymi na pół lub jabłkami pokrojonymi w ósemki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy