"Ślimaki francuskie" z serem cynamonowym i jabłkami

4.44 (192 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Słodki ser i jabłka w chrupiącym cieście francuskim. Ślimaczki świetnie spisują się podczas różnych okazji.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - twaróg (mielony do serników): 250 gramów
    - cukier puder: 50 gramów
    - jabłka duże: 2 sztuki
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - cukier wanilinowy: 1 opakowanie
    - ciasto francuskie 275g: 1 opakowanie
    - żółtko: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.44 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

"ślimaki francuskie" z serem cynamonowym i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser wymieszać z cukrem i cynamonem. Jabłka obrać i zetrzeć. Podsmażać w garnku z cukrem wanilinowym ok 15 min( żeby sok wyparował. a jak trochę zostanie to odsączyć).
  • 2. rozwinąć ciasto, posmarować dokładnie serem, rozłożyć delikatnie jabłka. Zawinąć (od krótszego boku). Roladę delikatnie pokroić na plasterki. Ułożyć ślimaki na blaszce wyłożonej papierem i wysmarować trochę posmarować jajkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 przez ok 16 min.
  • 3. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować