Ślimaczki z makiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju drożdżówki ,,ślimaczki". Za każdym razem wykorzystuję moje ulubione ciasto, jedynie zmieniam nadzienia. Moja dzisiejsza propozycja to ślimaczki z makiem i bakaliami. Jednym słowem - pyszności! :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    1/2 mała łyżeczki soli
    5 łyżek cukru
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    3 dag świeżych drożdży
    70g roztopionego masła
    1 jajko

    nadzienie:

    1 szklanka maku
    1/2 szklanki orzechów włoskich
    1/2 szklanki rodzynek
    2 łyżki miodu
    2 łyżki skórki kandyzowanej (obojętnie jakiej)
    ok. 1 szklanki mleka

    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Rogale Desery

Ślimaczki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etapy 1. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, roztopione masło, mleko z rozpuszczonymi drożdżami i jajko. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Pod koniec dodajemy sól.
    Ciasto możemy wyrobić mikserem lub dłońmi. Gotowe, gładkie ciasto przykrywany ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • slimaczki 2. Mak zalewamy mlekiem i zostawiamy go na jedną noc. Na drugi dzień gotujemy, dopóki nie wsiąknie mleka. Gdy przestygnie, mielimy 3 krotnie w maszynce do mielenia. Przy 3 mieleniu przepuszczamy przez maszynkę również rodzynki i orzechy. Do gotowej masy dodajemy skórkę kandyzowaną.
  • 3. Ciasto rozwałkujemy na duży prostokąt i smarujemy ok 2 cm od brzegów masą makową. Całość zawijamy w rulon, a następnie wykrawamy 2 - 3 cm ślimaczki. Bułeczki układamy ba blaszce do pieczenia, smarujemy mlekiem i pieczemy ok 17 - 20 minut w 180*C. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować