Ślimaczki z kurczakiem

4.5 (191 ocen)

Bardzo smaczne danie idealne zarówno na obiad jak i na przystawkę.

Składniki:

  • ciasto francuskie,
    400g filetu z kurczaka,
    puszka krojonych pomidorów,
    ząbek czosnku,
    cebula,
    sól,
    kilka gałązek bazylii,
    2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    jajko,
    sezam do posypania.
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Przystawki

Ślimaczki z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paseczki, dodać do cebuli. Smażyć chwilkę. Następnie dodać pomidory wraz z zalewą oraz posiekaną bazylię i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż woda nieco odparuje. Ostudzić.

    Masę rozsmarować na cieście francuskim. Zwinąć w roladę, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem. Pokroić na plasterki grubości około 2 cm.

    Piec około 25 miniut w temp. 180st.

Porady

Podawać np. na liściach sałaty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować