Ślimaczki z kurczaka z sosem curry

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przygotowując dania z piersi kurczaka, pozostają nam często polędwiczki i zastanawiamy się, co można z nich smacznego zrobić. Moja propozycja, to ślimaczki ( tak je nazwałem) z kurzych polędwiczek.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - polędwiczki z kurczaka: 6 sztuk
    - boczek parzony: 3 plastry
    - świeża bazylia: 10 sztuk
    - przyprawa do kurczaka: 1 łyżeczka

Ślimaczki z kurczaka z sosem curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Slimaczki 1. Polędwiczki pokroić w paski. Z jednej 2-3 paski. Pierwszy pasek zwinąć w ślimaczek, owinąć paskiem boczku, dołożyć listki bazylii i owinąć następnym paskiem kurczaka. Po złożeniu ślimaczka, spiąć 2-3 wykałaczkami. Doprawić. Odstawić na ½ godziny w chłodne miejsce. Smaki przyprawy przejdą do mięsa. Smażyć na klarowanym maśle lub oleju. Podając usunąć wykałaczki.

    Najprostszy sos curry:
    W 1 łyżce roztopionego masła rozprowadzić 1 łyżeczkę dobrego, najlepiej hinduskiego curry, dodać 100 ml. śmietany 36% i zredukować. Jeżeli jest trochę rzadki, zaciągnąć odrobiną mąki ziemniaczanej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy