Przygotowując dania z piersi kurczaka, pozostają nam często polędwiczki i zastanawiamy się, co można z nich smacznego zrobić. Moja propozycja, to ślimaczki ( tak je nazwałem) z kurzych polędwiczek.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- polędwiczki z kurczaka: 6 sztuk
- boczek parzony: 3 plastry
- świeża bazylia: 10 sztuk
- przyprawa do kurczaka: 1 łyżeczka
Ślimaczki z kurczaka z sosem curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki pokroić w paski. Z jednej 2-3 paski. Pierwszy pasek zwinąć w ślimaczek, owinąć paskiem boczku, dołożyć listki bazylii i owinąć następnym paskiem kurczaka. Po złożeniu ślimaczka, spiąć 2-3 wykałaczkami. Doprawić. Odstawić na ½ godziny w chłodne miejsce. Smaki przyprawy przejdą do mięsa. Smażyć na klarowanym maśle lub oleju. Podając usunąć wykałaczki.
Najprostszy sos curry:
W 1 łyżce roztopionego masła rozprowadzić 1 łyżeczkę dobrego, najlepiej hinduskiego curry, dodać 100 ml. śmietany 36% i zredukować. Jeżeli jest trochę rzadki, zaciągnąć odrobiną mąki ziemniaczanej.
Komentarze