Ślimaczki z kapustą i grzybami

5 (180 ocen)

idealne do czerwonego barszczyku ......

Składniki:


  • * 1,5 kg kapusty kiszonej
    * 10 dkg grzybów suszonych
    * 2 duże cebule
    * olej do smażenia
    * NA CIASTO
    * 1 kg mąki
    * 10 dkg drożdży
    * 1 jajko
    * 2 łyżki cukru
    * 0,5 l wody
    * 3 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ślimaczki z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Kapustę płuczemy i gotujemy do miękkości.Gdy przestygnie odciskamy z wody i kroimy. Namoczone i ugotowane grzyby siekamy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Wszystko mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku.
  • 2.
    Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy resztę składników na ciasto, wyrabiamy, oprószamy lekko mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie znów chwilkę wyrabiamy. Ciasto rozwałkujemy nie za grubo, na placek rozsmarowujemy farsz i zwijamy w rulonik. Pod skosem kroimy na kawałki. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy ok. 10-13 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować