Ślimaczki z grzybami

4.5 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moje dzieci były zachwycone naleśnikowymi ślimaczkami.

Składniki:

  • Naleśniki:
    2 jajka
    1,5 szkl. mąki pszennej
    ok. 150 ml gazowanej wody mineralnej
    sól
    ok. 150 ml mleka
    olej do smażenia

    Farsz:
    25 dag suszonych grzybów
    2 jajka
    duża cebula
    2 czubate łyżki startego żółtego sera
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Naleśniki

Ślimaczki z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników robimy ciasto. Na oleju smażymy cienkie naleśniki.
  • 2. Grzyby moczymy, a następnie gotujemy. Osączamy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i siekamy wraz z grzybami.
  • 3. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy grzyby i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę podsmażamy.
  • Ślimaczki z grzybami 4. Naleśniki smarujemy farszem i ciasno rolujemy. Kroimy w 4-cm plastry. Wkładamy pionowo do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Posypujemy serem i natką. Skrapiamy olejem i zapiekamy w 180 °C, aż się zrumienią.

Porady

● Aromatyczny wywar z grzybów warto wykorzystać jako bazę do sosu, którym polejemy ślimaczki. Można je też podać z sosem pomidorowym lub serowym. ● Mąkę pszenną w cieście naleśnikowym można zastąpić mąką gryczaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować