Świetna przekąska na sylwestra czy urodziny w gronie znajomych. Mała wersja pizzy na raz do buzi ;)
Składniki:
- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (po jednym do wersji)
- żółtko jaja
- po ok 100 g serka almette do każdej z wersji
- po ok 100 g sera mozzarella do każdej z wersji
- oregano, bazylia
Wersja 1: - 4 plasterki szynki
- ok 100 g kukurydzy z puszki
Wersja 2: - 7 pomidorów suszonych
- ok 70 g czarnych oliwek
Wersja 3: - ok 100 gr boczku wędzonego
- cebula
Ślimaczki z ciasta francuskiego w 3-ech wersjach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i rozmrażamy ok 10 minut
2.W tym czasie kroimy wybrane składniki w dowolne małe kawałki (ja kroiłam w plasterki szynkę i pomidory, oliwki na trzy części, cebulkę w piórka, a boczek w kostkę) ścieramy na tarce ser i mieszamy go z oregano oraz bazylią.
3.Ciasto rozwijamy i układamy szerszą częścią w naszym kierunku. Smarujemy serkiem almette zostawiając ok 1,5 cm ciasta nieposmarowanego (ok 1,5 cm od góry)
4.Następnie całość posypujemy serem, potem wybranymi składnikami.
5.Zawijanie roladki zaczynamy od naszej strony. Nie musimy robić tego bardzo ściśle. Wolny kawałek smarujemy roztrzepanym żółtkiem aby nie rozkleiło nam się podczas pieczenia.
6.Rulon kroimy w paseczki i otrzymane talarkowe ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je dodatkowo żółtkiem i pieczemy przez ok 15 min w 180 stopniach aż się ładnie zarumienią.
Komentarze