Ślimaczki z ciasta francuskiego

4.5 (141 ocen)

  • 50 min

Pyszna przekąska z ciasta francuskiego.

  • 50 min

Składniki:

  • 375g ciasta francuskiego
    150g żóltego sera
    300 g pieczarek
    60 g szynki
    łyżka masła lub margaryny
    sól,pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki

Ślimaczki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać.

    Na rozgrzanej patelni roztopić margarynę, następnie zeszklić na niej posiekaną cebulę. Dodać pieczarki, smażyć aż do momentu odparowania soku. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.

    Szynkę pokroić w drobną kostkę. Żółty ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki.

    Płat ciasta rozwinąć, rozsmarować na nim usmażone pieczarki. Posypać szynką i na koniec żółtym serem. Ciasto ostrożnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę, a następnie ostrym nożem pokroić w plastry o grubości ok.2 cm.

    Ślimaczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C i piec przez ok.30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować