Ślimaczki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać.
Na rozgrzanej patelni roztopić margarynę, następnie zeszklić na niej posiekaną cebulę. Dodać pieczarki, smażyć aż do momentu odparowania soku. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.
Szynkę pokroić w drobną kostkę. Żółty ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
Płat ciasta rozwinąć, rozsmarować na nim usmażone pieczarki. Posypać szynką i na koniec żółtym serem. Ciasto ostrożnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę, a następnie ostrym nożem pokroić w plastry o grubości ok.2 cm.
Ślimaczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C i piec przez ok.30 minut.
Komentarze