ŚLIMACZKI Z BUDYNIEM

5 (184 ocen)

pyszniutke

Składniki:

  • ½ kg mąki
    5 dag cukru
    Cukier waniliowy
    10 dag margaryny
    Szczypta soli
    ½ kostki drożdży
    2 żółtka
    2 jajka
    ½ szkl mleka

    NADZIENIE


    400 ml mleka
    5 dag wiórek kokosowych
    Budyń kokosowy
    Cukier

    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ślimaczki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem i szczyptą cukru.
    Odstawiamy do wyrośnięcia
    Przesianą mąkę i sól wsypujemy do miski, wlewamy drożdże i margarynę.
    Dodajemy jajka, żółtka, resztę cukru i cukier waniliowy.
    Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia.
    Wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na ok8 mm.
    Gotujemy budyń. Smarujemy ciasto budyniem, zwijamy jak roladę ,
    Kroimy w 2-cm plastry, układamy na blaszce i pieczemy 15-20 minut.
    Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.Margaryn e roztapiamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować