ślimaczki serowe z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Domowe drożdżówki to wypiek, któremu nie mogę się oprzeć. Miękkie i pulchne, z aksamitnym nadzieniem serowo- budyniowym. Najlepsze na śniadanie lub podwieczorek. Obowiązkowo z kubkiem kakao:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki (na 15 sztuk):
    na ciasto:
    450 g mąki
    1 jajko
    180 ml mleka
    35 g drożdży
    80 g cukru
    80 g masła
    szczypta soli
    na nadzienie:
    1,5 szklanki mleka
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    3 łyżki cukru
    250 g sera białego
    2 łyżki masła
    100 g rodzynek
    50 g skórki pomarańczowej
    2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ślimaczki serowe z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać, wymieszać z częścią cukru i drożdżami. Mąkę przesiać, dodać rozczyn drożdżowy, resztę cukru, sól i jajko. Wyrabiając dodawać stopione i wystudzone masło. Wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na godzinę.
  • 2. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut a następnie odcedzić. Z mleka, cukru i budyniowego proszku ugotować budyń. Zdjąć z ognia, dodać resztę składników i wymieszać. Wystudzić.
  • 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować nadzieniem. Zwinąć jak roladę. Ostrym nożem kroić ją na 3- centymetrowe plastry. Układać na blaszce do pieczenia odwracając nadzieniem do góry. Piec około 25 minut w 200*C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Drożdże Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować