Domowe drożdżówki to wypiek, któremu nie mogę się oprzeć. Miękkie i pulchne, z aksamitnym nadzieniem serowo- budyniowym. Najlepsze na śniadanie lub podwieczorek. Obowiązkowo z kubkiem kakao:)
2 godz.
Składniki:
Składniki (na 15 sztuk):
na ciasto:
450 g mąki
1 jajko
180 ml mleka
35 g drożdży
80 g cukru
80 g masła
szczypta soli
na nadzienie:
1,5 szklanki mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
3 łyżki cukru
250 g sera białego
2 łyżki masła
100 g rodzynek
50 g skórki pomarańczowej
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Ślimaczki serowe z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać, wymieszać z częścią cukru i drożdżami. Mąkę przesiać, dodać rozczyn drożdżowy, resztę cukru, sól i jajko. Wyrabiając dodawać stopione i wystudzone masło. Wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na godzinę.
2.Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut a następnie odcedzić. Z mleka, cukru i budyniowego proszku ugotować budyń. Zdjąć z ognia, dodać resztę składników i wymieszać. Wystudzić.
3.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować nadzieniem. Zwinąć jak roladę. Ostrym nożem kroić ją na 3- centymetrowe plastry. Układać na blaszce do pieczenia odwracając nadzieniem do góry. Piec około 25 minut w 200*C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Komentarze