Ślimaczki drożdżowe z masą makową

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Wszystkim bardzo smakowały, zarówno na śniadanie, jak i na deser do kawy sprawdziły się perfekcyjnie.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    pół szklanki cukru
    pół szklanki mleka
    pół kostki masła (100g)
    2 jajka + żółtko
    3 dag drożdży
    łyżeczka ekstraktu waniliowego

    ok. 300 g masy makowej
    białko do smarowania drożdżówek
    lukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ślimaczki drożdżowe z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać, wymieszać razem z łyżeczką cukru i pokruszonymi drożdżami.
    Zostawić rozczyn na 10 minut w ciepłym miejscu.
    Roztopić masło i zostawić do ochłodzenia.
    Wsypać do miski mąkę, dodać rozczyn i wymieszać.
    Dodać ekstrakt, rozpuszczone masło, cukier, jaja i żółtko, a całość wyrobić ręcznie na gładkie elastyczne ciasto - będzie trzeba podsypywać mąką do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
    Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę, miskę przykryć ściereczką.
    Kiedy ciasto podwoi objętość, odgazować je, uderzając pięścią i podzielić na dwie części.
    Każdą rozwałkować na duży prostokąt, a następnie na pokroić na długie paski o szerokości około 10 cm.
    Każdy pasek wysmarować masą makową i zawijać w ślimaczki.
    Na środku można zrobić niewielkie poprzeczne nacięcie.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej drożdżówki w odstępach i odstawić jeszcze na 30 minut do rośnięcia.
    Po tym czasie rozmieszanym białkiem wysmarować każdą drożdżówkę.
    Piec w 180 st.C. przez 20 minut góra dół i jeszcze kilka minut na termoobiegu do zarumienienia się.
    Studzić drożdżówki na kratce, po wystudzeniu dekorować lukrem.
    Wyszło mi 12 sztuk ślimaczków.

Porady

Przechowywane w szczelnym pojemniku były dobre nawet po kilku dniach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować