Ślimaczki drożdżowe z makiem i cukrem trzcinowym

0 (0 ocen)

przepyszne bułeczki

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    5 dag drożdży
    3/4 kostki margaryny
    1/2 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    1 szkl ciepłego mleka
    5 żółtek

    Gotowa masa makowa
    cukier trzcinowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ślimaczki drożdżowe z makiem i cukrem trzcinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z cukrem i cukrem waniliowym , dodać 2 łyżki mąki odstawić do wyrośnięcia .
  • 2. Margarynę rozpuścić.
  • image-0ww17a2 3. Mąkę przesiać do miski dodać rozczyn, żółtka , wymieszać , dodać margarynę i wyrabiać ciasto tak długo aż będzie odchodziło od ręki .
    Odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia ( musi podwoić swoją objętość )
  • 4. Ciasto przełożyć na stolnicę rozwałkować dość cienko, posmarować masą makową i zwinąć jak na makowiec.
  • 5. Z rulonika odcinać około 3 cm kawałki.
  • 6. Każdy kawałek odwrócić tak aby mak był widoczny z góry , Boczki ciasta wywinąć w kształt różyczki . Każdą wywiniętą bułeczkę posypać cukrem trzcinowym .
  • image-10i1brb 7. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia , odstawić na około 5 minut aby jeszcze podrosły.
  • 8. Piekarnik rozgrzać do temp 180 st i piec około 15/ 20 minut.
  • image-1l2mggw 9. Z tego ciasta zrobiłam również tak wywinięte bułeczki .
  • image-0tnpouc 10. Wycinamy koło i je rozwałkowujemy tak aby miały kształt owalny z jednej i z drugiej strony robimy nacięcia około 1.5 cm od brzegu , na środek nakładamy mak lub ser . Jeden róg ciasta przekładamy przez dziurkę a drugi przekładamy w odwrotnym kierunku i zlepiamy pd spodem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować