Ślimaczki drożdżowe z makiem i cukrem trzcinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z cukrem i cukrem waniliowym , dodać 2 łyżki mąki odstawić do wyrośnięcia .
2.Margarynę rozpuścić.
3.Mąkę przesiać do miski dodać rozczyn, żółtka , wymieszać , dodać margarynę i wyrabiać ciasto tak długo aż będzie odchodziło od ręki .
Odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia ( musi podwoić swoją objętość )
4.Ciasto przełożyć na stolnicę rozwałkować dość cienko, posmarować masą makową i zwinąć jak na makowiec.
5.Z rulonika odcinać około 3 cm kawałki.
6.Każdy kawałek odwrócić tak aby mak był widoczny z góry , Boczki ciasta wywinąć w kształt różyczki . Każdą wywiniętą bułeczkę posypać cukrem trzcinowym .
7.Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia , odstawić na około 5 minut aby jeszcze podrosły.
8.Piekarnik rozgrzać do temp 180 st i piec około 15/ 20 minut.
9.Z tego ciasta zrobiłam również tak wywinięte bułeczki .
10.Wycinamy koło i je rozwałkowujemy tak aby miały kształt owalny z jednej i z drugiej strony robimy nacięcia około 1.5 cm od brzegu , na środek nakładamy mak lub ser . Jeden róg ciasta przekładamy przez dziurkę a drugi przekładamy w odwrotnym kierunku i zlepiamy pd spodem .
Komentarze