• Ślimaczki drożdżowe z kapustą i grzybami do barszczu

    Dodane przez: kumakzaba

  • Z racji zbliżających się świąt komponuję już od jakiegoś czasu wigilijne menu. Był barszcz, były uszka, były paluszki drożdżowe z kminkiem. Pora na moje ulubione ślimaczki z kapustą i grzybami.

  • Składniki

    Składniki na ciasto:

    30 dag mąki
    15 dag margaryny
    ½ szklanki śmietany
    2 dag drożdży
    Sól i gałka muszkatołowa do smaku

    Nadzienie:
    ½ kg kapusty
    ½ szklanki grzybów suszonych
    1 cebula
    2 łyżki tłuszczu
    4 łyżki mąki
    1 jajo
    Sól
    Pieprz ziołowy

  • Sposób przygotowania

    1.
    Ślimaczki drożdżowe z kapustą i grzybami do barszczu - krok 1

    Grzyby namoczyć i ugotować w tej samej wodzie. Kapustę poszatkować i również ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć, wymieszać z mąką, zrumienić i połączyć z ugotowaną, odciśniętą kapustą. Następnie dodać pokrojone ugotowane grzyby, wymieszać i doprawić do smaku. Wyrobić ciasto, rozwałkować, nałożyć nadzienie, zwinąć w rulon i pokroić w poprzek.

    2.
    Ślimaczki drożdżowe z kapustą i grzybami do barszczu - krok 2

    Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia i posmarować rozmąconym jajkiem (możemy posypać kminkiem).

    3.
    Ślimaczki drożdżowe z kapustą i grzybami do barszczu - krok 3

    Piec pół godziny w temperaturze 190 stopni.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, moj_niedzielny_obiad, szkola_babci, mama_mnie_nauczyla
  • 0 komentarzy

Dodane przez: kumakzaba

kumakzaba 441

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-11-30T13:48:14+01:00

202 odwiedziny


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »