Ślimaczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

fajny i sprawdzony przepis na słodką przekąskę

  • 2 godz.

Składniki:

  • • 2szkl maki krupczatki
    • 1/2kostki masla
    • 1jajko + 1 bialko
    • 1/4szkl cukru pudru
    • 2lyzki kakao
    • 1-2lyzki smietanki lub mleka
    • 1torebka cukru waniliowego
    • 1lyzeczka proszku do pieczenia

Ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z maki, tłuszczu, cukru i jaja zagniatamy ciasto jak kruche, dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
    Dzielimy ciasto na 2 mniej więcej równe części.
  • 2. Do jednej z nich dodajemy kakao, do drugiej trochę mleka lub śmietanki
    Formujemy 2 kule i wkładamy je na około 0,5 godziny do lodówki
    Po tym czasie ciasto osobno rozwałkowujemy na grubość około 0,5cm - tak aby otrzymać dwa, w miarę równe płaty
  • 3. Ciasto jasne smarujemy białkiem i kładziemy na nie częsc ciemna
    Całość zwijamy w rulon, lekko ugniatamy i owijamy folia aluminiowa.
    Zamrożone ciasto kroimy na grubość około 1 cm.
    Pieczemy około 15-20minut w temperaturze 180stopni

Porady

Dobrze zamrożone ciasto nie klei się do wałka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy