Ślimaczki na tłusty czwartek

0 (0 ocen)

smaczne ślimaczki na tłussty czwartek

Składniki:

  • - 15 dag mąki
    - 8 dag masła
    - pół szklanki mleka
    - 4 jaja
    - półszklanki wody
    - szczypta soli
    - cukier puder do posypania
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Pączki hiszpańskie

Ślimaczki na tłusty czwartek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Do mleka dodac wodę, masło, sól i zagotować. Mieszajac powoli wsypywac mąkę i nadal gotować na małym ogniu. Gdy ciasto zacznie odstawać od garnka, przełozyć do miski i starannie utrzeć z jajkami (dodajemy po jednym jajku).

    Napełnic szprycę cukierniczą ciastem i wyciskać ślimaczki na goracy olej. Smażyć z obu stron na rumiano. Przekładać na ręcznik papierowy aby ociekły z tuszczu. Posypać cukrem pudrem.

Porady

1. W ciescie nie ma cukru, jedyną słodyczą jest posypanie ślimaczków cukrem pudrem. 2. Możemy wyciskać dowolne kształty ze szprycy. 3. W smaku przypomina pączki hiszpańskie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować