Ślimaczki

0 (0 ocen)

  • 20 min

Szybki sposób na małą i smaczną przekąskę do barszczu. Inspiracją do przepisu był przepis na ślimaczki na słodko a ja postanowiłam zrobić je na słono z nadzieniem z salami i ziołami.

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    125 g margaryny
    250 g mąki
    jajko
    pół łyżeczki soli
    łyżka śmietany

    Farsz:

    kiełbasa typu krakowska
    kiełbasa salami
    czosnek
    zielona pietruszka
    szczypiorek

    białko

Ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta łączymy w misce za pomocą miksera. Następnie przekładamy ciasto na stolnicę i szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do lodówki na ok 20 min.

    Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na cienki prostokąt. Rozkładamy drobno posiekany czosnek, zieleninę i kiełbasę. Tniemy cienkie paski, smarujemy białkiem i zawijamy w ślimaczki. Przed włożeniem ślimaczków na blachę każdy z osobna spłaszczamy i smarujemy białkiem. Piec w 180 st. przez ok 25 min aż do zrumienienia.

Porady

Ja zrobiłam dwie wersje jedna z kiełbasą krakowską a drugą z salami. Polecam także wykorzystać boczek, ślimaczki będą jeszcze smaczniejsze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy