Jeśli ktoś nie posiada obręczy można masę nałożyć np. do filiżanki, ugnieść i wyjmować na talerze. To bardzo szybka w przygotowaniu i bardzo pyszna śledziowa przystawka!!! POLECAM!
Składniki:
Składniki na 4 porcje:
• 3 podwójne filety śledziowe (z oleju lub z zalewy octowej),
• 1/3 słoiczka marynowanych pieczarek,
• 4 płaty marynowanej papryki,
• 3-4 ogórki kiszone,
• Około 10 czarnych oliwek,
• 4 jajka,
• Natka pietruszki do dekoracji,
• Oliwa z oliwek do polania,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz
Śledziowy tatar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo.
Z filetów ściągamy skórkę (jeśli jest). Tak przygotowane kroimy w kostkę.
2.Paprykę kroimy w kostkę. Najlepiej pokrojoną przekładać na sitko by obciekła.
3.Pieczarki i oliwki kroimy na mniejsze części. Ogórki kroimy w kostkę.
4.Tak przygotowane składniki razem łączymy. Polewamy całość oliwą z oliwek i doprawiamy kolorowym pieprzem. Tak przygotowany tatar porcjujemy na talerze. Najlepiej bezpośrednio na talerzu ułożyć obręcz. Napełnić ja nadzieniem i delikatnie wyjąć. Czynność powtórzyć z pozostałą przygotowaną masą.
Tatar podajemy z jajkiem i dekorujemy natką pietruszki.
Komentarze