Śledziowy tatar

0 (0 ocen)

Jeśli ktoś nie posiada obręczy można masę nałożyć np. do filiżanki, ugnieść i wyjmować na talerze. To bardzo szybka w przygotowaniu i bardzo pyszna śledziowa przystawka!!! POLECAM!

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    • 3 podwójne filety śledziowe (z oleju lub z zalewy octowej),
    • 1/3 słoiczka marynowanych pieczarek,
    • 4 płaty marynowanej papryki,
    • 3-4 ogórki kiszone,
    • Około 10 czarnych oliwek,
    • 4 jajka,
    • Natka pietruszki do dekoracji,
    • Oliwa z oliwek do polania,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz

Śledziowy tatar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krojenie ryby 1. Jajka gotujemy na twardo.
    Z filetów ściągamy skórkę (jeśli jest). Tak przygotowane kroimy w kostkę.
  • przygotowanie papryki 2. Paprykę kroimy w kostkę. Najlepiej pokrojoną przekładać na sitko by obciekła.
  • krojenie pieczarek 3. Pieczarki i oliwki kroimy na mniejsze części. Ogórki kroimy w kostkę.
  • napełnianie obręczy 4. Tak przygotowane składniki razem łączymy. Polewamy całość oliwą z oliwek i doprawiamy kolorowym pieprzem. Tak przygotowany tatar porcjujemy na talerze. Najlepiej bezpośrednio na talerzu ułożyć obręcz. Napełnić ja nadzieniem i delikatnie wyjąć. Czynność powtórzyć z pozostałą przygotowaną masą.
    Tatar podajemy z jajkiem i dekorujemy natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy