Śledziowo-ziemniaczana

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moje dzieci, 17-letnia Asia i 21-letni Krzyś, lubią sycące dania, jak to, które w dzieciństwie jadali u babci.

Składniki:

  • ● 50 dag piklingów
    ● 2 jajka
    ● 6 małych ogórków kiszonych
    ● czerwona cebula
    ● 2 łyżeczki musztardy
    ● 4 ziemniaki
    ● 4 łyżki oleju
    ● 2 łyżki octu
    ● szczypta soli
    ● szczypta cukru
    ● 1-2 drobno pokrojone liście sałaty
    ● piórko szczypiorku

Śledziowo-ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie myjemy.
    Gotujemy w mundurkach
    ok. 20 minut.
    Odcedzamy. Następnie
    studzimy, obieramy
    i kroimy w kostkę.
  • 2. Ze śledzi zdejmujemy
    skórę, usuwamy
    ości. Mięso kroimy
    w kawałki.
  • 3. Jajka gotujemy
    na twardo. Studzimy,
    obieramy i kroimy w małą kostkę. Mieszamy
    z ziemniakami, lekko solimy.
    Cebulę i 1-2 ogórki kroimy
    w grube plastry. Razem z rybą
    dodajemy do ziemniaków.
  • 4. Sos: olej mieszamy z musztardą,
    octem oraz cukrem
    i polewamy sałatkę. Mieszamy.
    Dekorujemy resztą ogórków,
    sałatą i szczypiorkiem.

Porady

Piklingi można zastąpić innymi wędzonymi rybami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2011

Komentarze

Podobne przepisy